Anskydninger er nul

Anskydninger er nul:

Jagtforening vil forebygge, så færre dyr skal lide

AF: CHRISTINA MOSEGAARD

 

Mandage og lørdage kan man hos Vejle Ådals Jagtforening modtage undervisning i henholdsvis flugt- og riffelskydning. Her er formanden i foreningen, Preben M. Jensen (tv) blandt nogle af de, der står tilrådighed som instruktører. Manden med geværet i hånden er Rune M. Frandsen, der er næstformand i foreningen, og han ser store fordele ved altid at holde sig skarp og opdateret med hensyn til skydning. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard


 

 

Hos Vejle Ådals Jagtforening sætter man stor ære i at oplyse og tilbyde træning til medlemmer med jagttegn, så færre dyr bliver anskudt under jagt.

Vingsted: - Lige i tiden efter bukkejagten gik ind 16. maj, har vi hørt om, at lokale førere med schweisshunde har været ude hos 19 forskellige jægere på egnen, der enten havde anskudt eller formodede anskydning af vildt under jagten, forklarer Preben M. Jensen.

Han er formand hos Vejle Ådals Jagtforening, og for både ham og bestyrelsen betyder det meget at kunne afværge så mange anskydninger af vildt som muligt.

- Som jægere har vi en pligt til at behandle naturen ordentligt og have respekt for alle levende væsener, og så er det bare ikke godt, hvis ikke vi gør vores bedste, pointerer han

 

Som jægere har vi en pligt til at behandle naturen ordentlig og have respekt for alle levende væsener.

Jo mere man får øvet, jo mere sikker er man også, når man står ude i naturen med det levende dyr foran sig. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

 

Jo mere man får øvet, jo mere sikker er man også, når man står ude i naturen med det levende dyr foran sig. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

Anskydning er nul!

- Når man for eksempel kombinerer bukkefeber (nervøsitet ved skudafgivelse, der kan få kroppen til at ryste, red) med dårlig træning, så kan det være svært at ramme præcist, supplerer Ejnar Askholm, der er kasserer i Vejle Ådals Jagtforening.

Han fortæller også, at der i foreningen gøres en ekstra indsats i denne tid for at optimere på kommunikationen om foreningens budskaber og ikke mindst et tilbud til medlemmerne om mulighed for at kunne modtage skydetræning på skydebanerne i Vingsted mandage og lørdage, så de netop kan blive dygtigere og mere sikre, når der skal trykkes på aftrækkeren derude i naturen.

Ved hver træning er der altid erfarne instruktører, der kan rådgive og hjælpe med træningen.

- Dyret skal være dødt. Anskydning er nul, lyder det med styrke og følelse i stemmen fra Ejnar Askholm.

Flugt- og riffelskydning

Jagtforeningen har godt 410 medlemmer, og langt fra alle benytter sig af mulighederne for at blive endnu dygtigere til at skyde, i hvert tilfælde, hvad man kender til på skydebanerne i Vingsted. Der er dog en del, der benytter sig at muligheden for skydetræning, og de mødes flittigt og under hyggelige former, hvor der ved hver træning altid er disket op med grillpølser og noget at skylle dem ned med. Disse dage er naturligvis ikke gratis, men formanden i foreningen bedyrer, at det helt klart er pengene værd.

Udover lørdage, hvor der trænes riffelskydning og flugtskydningen om mandagen, kan man i hele august træne sig op, inden jagten på krondyr går ind 1. september, og for de nye jægere holdes der haglprøve i oktober, og i november er der riffelprøve.

Lever og ånder for det

At man som jæger er sit ansvar bevidst og sørger for at gøre sig så dygtig som overhovedet muligt er ikke blot noget, man kan nøjes med at mene, men det er ifølge Preben M. Jensen også noget, man bør gøre noget ved. Og i hans verden betyder det blandt andet, at man skal sørge for at træne sine skud.

Han har været instruktør på skydebanerne i Vingsted i 25 år, og så står han sammen med sin kone, Lina Jensen, bag jagttegnshold - med især unge mennesker.

- For os betyder det noget, at vores elever bliver så dygtige, at de ikke laver noget lort (læs; skyder forkert ude i naturen eller viser disrespekt for jægerhvervet).

Vent ikke til forbi'eren

Hos Vejle Ådals Jagtforening, der rummer medlemmer fra et stort opland omkring Egtved, Nørup, Bredsten, Vejle, Randbøl føler man ikke alene et stort ansvar i forhold til naturen og dyrene, men foreningen har også et stort ønske om at være til nytte for dens medlemmer på felter, der rækker udover det sædvanlige, man kan forvente af en jagtforening - og altså herunder, at gøre dem dygtigere til at ramme plet.

- Man behøver jo ikke at vente, til man har skudt forbi med at komme til træning, lyder det afsluttende fra formanden for de mere end 400 mennesker med "licence to kill".

© 2024 - Danmarks Jægerforbund - alle rettigheder forbeholdes

https://www.jaegerforbundet.dk/